Skip to main content

Vaginale klachten en de overgang

De hormoonveranderingen tijdens de overgang hebben ook hun uitwerking op de vagina: het slijmvlies van de vagina wordt dunner en het bindweefsel rondom de vagina wordt minder stevig. Dit gaat vaak gepaard met klachten, waar veel vrouwen helaas gewoon mee doorlopen. Jammer, want er zijn ook oplossingen.

Klachten

Ongeveer 40 procent van de vrouwen krijgt na de overgang klachten van vaginale atrofie. Door een dalende oestrogeenspiegel neemt de elasticiteit en stevigheid van de vagina af, wordt de vagina gevoeliger voor infecties, droger en minder makkelijk vochtig bij het vrijen. Een ander mogelijk symptoom is stressincontinentie, onder andere als gevolg van het feit dat de vaginawand minder steun biedt aan de plasbuis.

Willeke Kamphof is esthetisch dermatoloog en betreurt het dat vrouwen hier vaak zo lang mee lopen, omdat er ook gewoon oplossingen voor zijn.  Maar je moet er wel even voor langs de dokter. Kamphof: “Het is niet zoals een verkoudheid die zichzelf weer oplost. Het wordt alleen maar erger.”

Taboe

Er heerst een taboe op deze klachten meent Kamphof: “Het is geen borrelpraat.” Zij pleit daarom voor meer bekendheid voor de oplossing voor deze klachten, die volgens haar allemaal op een simpele manier zijn op te lossen met de Femilift, een vaginale laser (gefractioneerde CO2 laser) die de vaginawand kan herstellen.

De Femilift stimuleert de slijmvliezen van de vagina, waardoor de vaginawand verstevigt, beter wordt doorbloedt en de bekleding van de vagina verjongt. De elasticiteit van de vagina komt hierdoor terug, de vagina wordt makkelijker vochtiger, waardoor een verbeterde seksuele prikkeling optreedt. Bovendien vermindert of verdwijnt door het verstevigen van de vaginawand ongewenst urineverlies.