Hoe worden rimpels veroorzaakt?
Telkens wanneer u lacht, fronst, zich concentreert of uw ogen dichtknijpt, trekken uw gezichtsspieren zich samen waardoor er rimpels en lijnen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de fronslijnen tussen uw wenkbrauwen. Deze kunnen naar verloop van tijd steeds duidelijker zichtbaar worden, waardoor het lijkt of u steeds boos of bezorgd bent. Daarbij verandert de kwaliteit van de huid naarmate je ouder wordt. De elasticiteit vermindert waardoor er lijntjes en groeven ontstaan, die steeds een beetje dieper worden.
Wat zijn de behandelmogelijkheden?
Uitgesproken gezichtsrimpels kunnen gecorrigeerd worden door een operatie, injecties met fillers of middelen zoals botuline toxine. Een combinatie hiervan is gebruikelijk. Welke van deze methoden voor u de meest geschikte is, hangt af van de plaats, het type rimpel en/ of de ernst van het volumeverlies.
Vragen over botox (botuline toxine)
Wat houdt behandeling met botuline toxine (Botox, Azzalure) in?
Botulinetoxine is een natuurlijk, bacterieel eiwit. Kleine doses van deze substantie worden direct onder de huid in of nabij de spieren geïnjecteerd, waardoor zenuwimpulsen geblokkeerd worden. Hierdoor zullen de spieren die verantwoordelijk zijn voor het overmatig samentrekken, ontspannen. Het gevolg is dat rimpels verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.
Andere zenuwfuncties, zoals de tastzin, worden niet aangetast. De behandeling veroorzaakt nauwelijks ongemak, duurt hooguit een kwartier en u kunt direct na de behandeling uw gewone activiteiten hervatten.
Hoe lang heeft u baat bij een botox behandeling?
Het eerste effect van de behandeling wordt binnen enkele dagen zichtbaar. Na circa 10 dagen is dit maximaal en houdt gemiddeld 4 maanden aan. Naarmate er meer behandelingen hebben plaats gevonden, houdt het effect langer aan. Wanneer de volgende behandeling plaatsvindt, hangt af van de duur van het effect en uiteraard de wens van de individuele patiënt.
Wat zijn de risico's en bijwerkingen?
Bijwerkingen die na een behandeling met botulinetoxine kunnen optreden, bestaan voornamelijk uit reacties op de injectieplaats, zoals rode vlekjes of een kleine bloeduitstorting. Het is ook mogelijk dat u een beetje hoofdpijn krijgt.
Het komt minder vaak voor dat de werking van het middel zich uitbreidt naar onbedoelde spieren in het gelaat, wat leidt tot een ongewilde maar tijdelijke zwakte van de desbetreffende spier.
Is een behandeling voor iedereen mogelijk?
Voor een kleine groep mensen is een behandeling met botulinetoxine niet weggelegd. Deze groep bestaat uit mensen met zeldzame spieraandoeningen (zoals myasthenia gravis, syndroom van Eaton-Lambert) en zeldzame zenuwaandoeningen (zoals amyotrofische laterale sclerose en motorische neuropathieën). Ook als u zwanger bent of borstvoeding geeft worden behandelingen afgeraden. Tijdens het consult zal met u hierover gesproken worden.
Vragen over botox tegen overmatig transpireren (hyperhidrosis)
Wanneer is deze behandeling van toepassing?
Veel mensen hebben last van overmatig zweten ter plaatse van de oksels, handpalmen, voetzolen, maar soms ook het voorhoofd. Een nare kwaal die flink tot last kan zijn. Meestal is de oorzaak van hyperhidrosis niet aan te wijzen. Een behandeling met botulinetoxine kan uitermate effectief zijn en ertoe leiden dat de overmatige zweetproductie met ongeveer 95% gereduceerd wordt. Dit heeft geen invloed op de zweetproductie elders op he lichaam.
Wat houdt de behandeling met botuline toxine tegen overmatig transpireren in?
De behandeling tegen overmatig zweten bestaat uit vele oppervlakkige injecties met botulinetoxine. In overleg met uw arts kan besloten worden het te behandelen gebied vooraf te verdoven met een verdovingscrème die een uur van tevoren dient te worden aangebracht. Echter, de meeste mensen ervaren de injecties niet als pijnlijk en ondergaan de behandeling zonder verdoving. De behandeling veroorzaakt nauwelijks ongemak, duurt hooguit een kwartier en u kunt direct na de behandeling uw gewone activiteiten hervatten. Na enkele dagen is het effect van de behandeling al enigszins merkbaar. Na 2 weken is de zweetproductie maximaal gereduceerd en houdt gemiddeld tussen de 3 en 9 maanden aan. De behandeling kan daarna probleemloos herhaald worden.
Vragen over fillers
Wat houdt de behandeling met fillers in?
De behandeling met fillers bestaat uit een aantal injecties waarbij de gel met een dunne naald in het te behandelen gebied ingespoten wordt. De behandeling is niet erg pijnlijk, waardoor verdoving vooraf meestal niet nodig is. Daarbij bevatten de door ons gebruikte producten een verdovingsmiddel, zodat de gevoeligheid van de behandeling beperkt blijft. De behandeling duurt circa een half uur, waarna het behandelde gebied gekoeld kan worden met koude kompressen om de zwelling en roodheid tegen te gaan.
Wat zijn skinboosters?
In tegenstelling tot de corrigerende werking van fillers (rimpeltjes opvullen, volume vermeerderen, contourverbetering), worden skinboosters gebruikt om de huid van binnenuit te verzorgen. Skinboosters verbeteren de kwaliteit van de huid door de hydrobalans te herstellen en de elasticiteit te verbeteren. Hierdoor treedt vermindering van oneffenheden en lijntjes op, een soepele, gladde huid wordt gecreëerd. Restylane Skinboosters bestaan uit een serie zeer fijne injecties in een deel van de huid om de huidkwaliteit geleidelijk te verbeteren en de huid een gezonde en frisse uitstraling te geven. Voor optimale resultaten is het aan te raden te beginnen met een opstartfase, die meestal bestaat uit 3 behandelsessies met tussenpozen van circa 4 weken.
Wat kan ik direct na de behandeling met fillers verwachten?
Het effect van de behandeling is meteen zichtbaar, dit in tegenstelling tot de behandeling met botox. De eerste dagen na de behandeling kan de huid wat beurs aanvoelen en nog enigszins rood en gezwollen zijn. Ook kunnen er blauwe plekjes ontstaan als gevolg van de injecties, deze verdwijnen spontaan.
Bij volumevermeerdering van de lippen is het verstandig uw behandeltijdstip zorgvuldig te plannen, daar uw lippen er gedurende enkele dagen opgezwollen en onregelmatig kunnen uitzien. Wij adviseren saunabezoek, blootstelling aan de zon of zonnebank gedurende een week te mijden. Ook gezichtsbehandelingen en -massages dient u even uit te stellen.
Hoe lang houdt het effect van fillers aan?
De duur van het effect is afhankelijk van factoren als leeftijd, structuur van de huid, levensstijl etc. Om het effect van een behandeling te behouden, is een vervolgbehandeling na 6-12 maanden nodig. Uit onderzoek is echter gebleken dat een vervolgbehandeling na 4-5 maanden de duur van het effect verlengt tot wel18 maanden.
Bij volumevermeerdering van de lippen wordt, om het effect te behouden, een vervolgbehandeling na circa 6 maanden geadviseerd. In tegenstelling tot antirimpelbehandelingen is de behandeling met skinboosters een geleidelijk proces, waarbij de kwaliteit van de huid langzaam maar zeker verbeterd wordt. Het positieve effect is na een enkele behandeling al zichtbaar, maar voor het beste resultaat zijn 3 opstartsessies nodig, met tussenpozen van 3-4 weken. Een onderhoudsbehandeling kan elke 4-6 maanden plaats vinden.
Kunnen er ongewenste reacties of bijwerkingen optreden?
Na de injectieprocedure doen zich vaak enkele veelvoorkomende reacties voor die verband houden met de injectie. Hiertoe behoren reacties als roodheid, zwelling, een beurs gevoel, jeuk, pijn of blauwe plekjes. Deze reacties zijn normaal gesproken mild en verdwijnen spontaan binnen enkele dagen tot 1 à 2 weken.
Plaatselijke infecties en ontstekingen zijn beschreven, maar zijn zeldzaam.
De producten die we gebruiken zijn sinds 1996 op de markt en uitermate veilig gebleken.
Is een behandeling met fillers pijnlijk?
De meeste mensen vinden de behandeling niet erg pijnlijk en verdoving vooraf blijkt over het algemeen niet nodig. Bovendien bevatten de door ons gebruikte producten een verdovingsmiddel, waardoor de eventuele gevoeligheid gereduceerd wordt. Bij behandeling van de lippen wordt er echter wel een lokale verdoving middels injectie toegediend, gezien de gevoeligheid van de lippen.
Is een behandeling met fillers bij iedereen mogelijk?
De meeste mensen komen in aanmerking voor behandeling; er zijn weinig contra-indicaties voor het gebruik van fillers. Het is echter wel raadzaam uw behandelend arts op de hoogte te stellen van eventuele aandoeningen, dan kan in overleg een beslissing gemaakt worden of er tot behandelen kan worden over gegaan.
Eveneens is het van belang dat u uw arts laat weten of er eerder behandeling met fillers heeft plaats gehad; niet alle soorten fillers zijn te combineren.
Zijn eerdere behandelingen met andere fillers een probleem?
Het is onverstandig hyaluronzuurfillers te injecteren in een gebied waar eerder rimpelvullers van een andere aard of een permanent implantaat is ingebracht. Het is echter veilig als er eerder hyaluronzuurfillers geïnjecteerd zijn. Tevens is het veilig om verschillende hyaluronzuurfillers tegelijkertijd te gebruiken binnen een behandeling.
Wanneer wordt welke filler gebruikt?
De filler Restylane wordt gebruikt om de minder diepe lijnen op te vullen, maar wordt ook gebruikt voor het accentueren van de lippenrand.
Bij diepere groeven of volumeverlies wordt gekozen voor Restylane Perlane.
Restylane SubQ wordt gebruikt als er volume gecreëerd moet worden, bijvoorbeeld bij het opvullen van de wangen. Restylane Vital is een skinbooster die de kwaliteit van de huid verbetert van het gezicht, handenruggen of decolleté.