Verschil tussen retinol en tretinoïne (vitamine A-zuur)
Retinoïden is een verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste retinoïden zijn retinol en tretinoïne (vitamine A-zuur). Cosmetica met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Dit is een veelgebruikt ingrediënt in antirimpelcrèmes, maar aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne (vitamine A-zuur). Retinol verdraagt licht en zuurstof slecht, waardoor het al snel niet meer effectief is. Bovendien kan het ook irriterend werken, waardoor de producenten liever voor een lager percentage kiezen om risico’s te vermijden. Hierdoor is het logischerwijs nog minder (en meestal zelfs helemaal niet) effectief.
Van maar weinig stoffen is bewezen dat ze daadwerkelijk een positief effect hebben op de huid. Naar tretinoine is veel onderzoek gedaan en het staat onomstotelijk vast dat het een huidverjongend effect heeft. Het zorgt voor verbetering van de huidstructuur, vermindert en verzacht rimpeltjes en verbleekt storende pigmentvlekken. De stof stimuleert de celdeling en de collageen- en elastineproductie. Tevens worden enzymen die collageen en elastine afbreken geremd. Daarbij verlengt vitamine A-zuur ook nog eens de levensduur van fibroblasten.
Omdat het daadwerkelijk iets in de huid veranderd, wordt het gezien als medicijn en is het dus alleen via een recept van de arts verkrijgbaar. Neem contact op met Willeke Kamphof voor advies.
Bijwerkingen tretinoïne
Tretinoine crème is een prachtig product, maar de werkzame stoffen kunnen ook irritatie van de huid veroorzaken. Dit kan zich uiten in een droge huid, strak gevoel, roodheid en schilfering. Om dit te voorkomen is het verstandig het gebruik langzaam op de bouwen. Je kunt met een lager percentage vitamine A-zuur beginnen en dit om de dag op de huid aan te brengen. Bouw het aantal dagen op en als je bij dagelijks gebruik geen klachten van schilfering etc. ervaart, zou je ervoor kunnen kiezen een sterkere (en dus effectievere) crème te gaan gebruiken. Dit bouw je ook weer langzaam op. Maar de arts die je dit voorschrijft zal dit allemaal met je (moeten!) bespreken.
Gebruik van vitamine A zuur
Tretinoïne reageert op zonlicht en dus is het advies het voor de nacht te gebruiken, zie het als een nachtcrème. Aanvankelijk zal je huid droger worden, dit vermindert na verloop van tijd. Doordat tretinoine je hoornlaag dunner maakt, ben je gevoeliger voor de zon. Gebruik dus altijd een beschermende crème over je dagcrème of een dagcrème met SPF.
Wanneer liever niet gebruiken
Wanneer je een zeer droge huid hebt of (aanleg) voor eczeem, is het beter een ander product te kiezen. De tretinoine-crème zal te veel gaan irriteren, eczeem induceren of verergeren. Vaak wordt afgeraden om tretinoine crème te gebruiken in de zomermaanden, omdat je sneller zou verbranden. Ik meen dat je de crème wel in zonnige periodes kunt gebruiken, mits je je extra goed beschermt: elke 2 uur factor 30 smeren! Omdat vitamine A-zuur schadelijk kan zijn voor de ongeboren vrucht, wordt de crème niet voorgeschreven als je zwanger bent of wilt worden.
Wat kun je verwachten van het resultaat
Helaas duurt het wel even voordat je resultaat ziet. Na circa acht tot twaalf maanden is het optimale resultaat te verwachten. Je kunt ervoor kiezen de crème te blijven gebruiken gedurende 3-4 keer per week. Als je tretinoïne langere tijd gebruikt dan krijgt de huid een gladder en egaler aspect. De verbeterde productie van collageen geeft de huid een stevigere structuur.