Skip to main content

Xanthelasmata is eenvoudig & elegant te behandelen met PlexR

In de praktijk van Willeke Kamphof worden patiënten met xanthelasmata vrijwel altijd behandeld met Plexr Soft Surgery, een elegante en eenvoudige methode om ze te verwijderen. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Contact opnemen

Arts — dermatoloog

Eenvoudige verwijderingsmethode

PlexR Soft Surgery

Veilig en zeer effectief

Wat is Xanthelasmata?

Xanthomen zijn vetophopingen in de huid. Ze zijn zichtbaar als gele of oranjegele bultjes of plakkaten.
 De meest voorkomende vorm van deze vetophopingen zijn kleine gele vetbultjes die ontstaan in het bovenooglid en in het onderooglid, ter weerszijden van de neus. Deze vorm van kleine xanthomen in de oogleden wordt xanthelasma palpebrarum genoemd. 
Xanthelasmata zijn gele verkleuringen en bultjes, veroorzaakt door vet dat zich ophoopt op één plaats in de huid. Ze ontstaan vaak eerst in het bovenooglid, vaak symmetrisch, in de binnenooghoek. Ze worden langzaam groter. De grootte varieert van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Ze kunnen zacht of hard aanvoelen. Bij brildragenden is er soms uitbreiding tot de plaatsen waar druk op de neus wordt uitgeoefend.

De aandoening is over het algemeen zo gemakkelijk te herkennen dat de diagnose gewoonlijk makkelijk op het blote oog kan worden gesteld. Xanthelasmata kunnen zomaar ontstaan, zonder dat er iets aan de hand is. Xanthelasma ontstaan door een stoornis in de (plaatselijke) vetstofwisseling. Maar ze kunnen ook ontstaan bij patiënten waarbij het cholesterol in het bloed verhoogd is. Daarom is het verstandig om bij xanthelasmata het bloed na te kijken om te zien of de hoeveelheid cholesterol (en andere vetten) te hoog is. Het is niet bekend waarom het vet zich nou precies alleen maar in de oogleden ophoopt. Xanthelasma zullen nooit spontaan verdwijnen maar zullen altijd goedaardig blijven. Er is nog nooit een huidkanker uit ontstaan.

Behandeling van xanthelasmata

1

Electrocoagulatie

De plekken worden als het ware weggebrand, waarbij er een kans op littekens is.
2

Aanstippen met trichloorazijnzuur

Trichloorazijnzuur is een krachtig zuur wat de huid kapot maakt. Uiteraard moeten de ogen goed beschermd zijn tijdens deze ingreep, er mag absoluut geen druppel in het oog komen!
3

Laser therapie (fractional laser)

Met laser kan hetzelfde resultaat bereikt worden als met wegbranden of aanstippen, de opperhuid wordt oppervlakkig verwijderd. Ook bij laser moet het oog goed beschermd worden.
4

Opereren

Hierbij wordt er huid weggesneden, dit kan alleen als er voldoende ruimte in de huid van de oogleden is.
5

PlexR Soft Surgery

In de praktijk van Willeke Kamphof worden patiënten met xanthelasmata vrijwel altijd behandeld met Plexr Soft Surgery, een elegante en eenvoudige methode om ze te verwijderen. Tijdens een Plexr behandeling wordt de huid behandeld met een straaltje geladen gas. Het gevolg is gedeeltelijke verdamping van de bovenste laag van de huid. Door verdamping van een deel van de huid zal, wordt het opgehoopte vet verwijderd. Direct na de behandeling zullen wondjes zichtbaar zijn, waarna zich korstjes zullen vormen. Deze zijn na een week meestal genezen.

Voor alle technieken geldt dat na de behandeling het vet weer kan terugkomen op dezelfde plek. Dit kan betekenen dat de behandeling herhaaldelijk moet worden uitgevoerd, eens in de zoveel jaar.

Contact

Willeke Kamphof is gespecialiseerd in het behandelen van Xanthelasmata. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Tarieven

PlexR behandeling xanthelasmata vanaf € 400

Afspraak & contact

Je kunt via onderstaande link eenvoudig een afspraak / consult inplannen. Heb je alvorens nog vragen? Neem dan even contact op.

Afspraak of consult inplannen