Wat is alopecia androgenetica?

Alopecia androgenetica betekent dat je je haar voor een deel verliest. Zowel mannen als vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Bij mannen wordt alopecia androgenetica ook wel ‘haarverlies volgens het mannelijk patroon’ genoemd. Bij vrouwen heet dit dan ‘haarverlies volgens het vrouwelijk patroon’. Met name aanleg speelt een grote rol bij het krijgen van alopecia androgenetica.

Hoe ziet alopecia androgenetica eruit?

Mannen verliezen aan de voorkant van hun hoofd steeds meer haar. Ook komen er kale plekken aan de zijkanten van hun hoofd. Hierna wordt het hoofd bovenop steeds meer kaal. Het kaal worden van het hoofd breidt zich steeds verder uit tot bijna al het haar bovenop het hoofd verdwenen is. Er blijft vaak een krans van haar over.

Bij vrouwen wordt het haar midden op het hoofd dunner. Hierdoor zie je de huid van het hoofd door de haren heen. Vrouwen krijgen geen echte kale plekken. Aan de voorkant blijft het haar zitten.

Bij mannen is alopecia androgenetica meestal direct duidelijk te zien, zeker door een gespecialiseerd arts. Bij vrouwen is soms verder onderzoek nodig om te bepalen of er sprake is van alopecia androgenetica. 

Moet je behandeld worden voor alopecia androgenetica?

Nee, omdat alopecia androgenetica geen ziekte is, is behandeling niet nodig. Vaak echter wil men wel een behandeling tegen dit probleem.

Is er wel een behandeling voor alopecia androgenetica?

Ja, er zijn een paar mogelijkheden. Maar het is nog niet mogelijk om het probleem van het kaal worden van het hoofd definitief op te lossen.

Welke behandelingen van alopecia androgenetica zijn er?

PRP behandeling

De afgelopen jaren wordt PRP steeds meer ingezet bij haaruitval, zowel bij mannen als bij vrouwen. PRP staat voor Platelet Rich Plasma, oftewel bloedplaatjesrijk plasma. In de tandheelkunde, orthopedie en diergeneeskunde wordt al jaren gewerkt met PRP om genezingsprocessen te bevorderen. Behandelingen met dit lichaamseigen bloedplasma is een relatief nieuwe technologie binnen de (esthetische) dermatologie. Het bloedplasma bevat stoffen (groeifactoren) die het herstel van het haarzakje stimuleren, bloedtoevoer in het gebied van het haarzakje doet toenemen en de groei van de haarfollikelcellen stimuleert.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van PRP op alopecia androgenetica. De resultaten zijn positief! Bij het merendeel van de behandelde patiënten stopt of vermindert de haaruitval en wordt een toename van de haardichtheid en dikte van de haren gezien. Het effect van PRP op alopecia areata en telogeen effluvium is nog minder uitbereid onderzocht maar er zijn al wel positieve geluiden gehoord.

Behandeling met een vloeistof

Wanneer gekozen wordt te behandelen met een vloeistof, is dit minoxidillotion. Deze vloeistof kan ervoor zorgen dat er minder haar uitvalt. Je moet de vloeistof zes maanden lang, twee keer per dag op de hoofdhuid smeren. Soms kan de hoofdhuid door het smeren van de vloeistof gaan irriteren. Na deze zes maanden is pas te zien of het smeren heeft geholpen. Als je stopt met het smeren van de vloeistof op de hoofdhuid, valt het haar helaas haar weer uit.

Behandeling met tabletten

Bij mannen wordt soms ook finasteride voorgeschreven. Door het gebruik van deze tabletten moet het uitvallen van de haren stoppen. Bij ongeveer een derde van de mannen komen er ook weer haren terug. Als je met de behandeling stopt, valt het haar weer uit.

Voor vrouwen is deze behandeling niet geschikt.

Wat kun je doen om de kale plekken te bedekken?

Haartransplantatie

Het is mogelijk om de haren van je achterhoofd naar voren te laten verplaatsen. Dit heet een haartransplantatie. Het haar dat op deze manier opnieuw op je hoofd wordt geplant, zal niet uitvallen. Deze behandeling moet je zelf betalen.

Pruik

Een pruik is voor sommigen een hele goede oplossing. Een pruik draag je over het bestaande haar. Het is ook mogelijk om een klein stukje haar (een haarstukje) op de kale plek te laten aanbrengen. Dit haarstukje wordt dan in het nog overgebleven haar verwerkt. Meestal betaalt de ziektekostenverzekeraar een deel van de kosten bij vrouwen. In ieder geval moet je een deel zelf betalen.

Willeke Kamphof is gespecialiseerd in het behandelen van (ernstige) acne. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Je kunt online een afspraak inplannen voor een dermatologisch consult of een (herhaal) afspraak.

Naar agenda

Dermatologisch consult

€ 110,-

Vervolg dermatologisch consult

€ 80,-

Kleine dermatologische verrichting

Vanaf € 150,-

Willeke Kamphof heeft geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de kosten van een consult of behandeling meestal niet vergoed worden. De kosten zijn echter een stuk lager dan die van het eigen risico dat je kwijt bent na een bezoek aan het ziekenhuis. Uiteraard kun je alsnog proberen (een deel van) de kosten vergoed te krijgen door de rekening bij je zorgverzekeraar in te dienen.

Willeke Kamphof
Verspronckweg 93
2023BC Haarlem

(e) info@willekekamphof.nl
(t) (+31) 06 246 631 24 

Contact