Wat is hirsutisme?

Hirsutisme is een vorm van extra veel haar op het lichaam bij vrouwen (overbeharing). Bij hirsutisme groeien donkere, stugge haren op de bovenlip, de kin, op de borst, de rug, de buik en de bovenbenen. Het gaat dus niet om extra veel groei van kleine, zachte haartjes (donshaar) op het lichaam (dat wordt hypertrichose genoemd). Hirsutisme komt veel voor. Ongeveer 5% van de vrouwen heeft er voor de overgang last van. Het wordt vaak alleen als een cosmetisch probleem gezien, maar daarnaast kan het ook een teken zijn van een andere ziekte. 

Hoe ontstaat het?

Het is mogelijk om hirsutisme te krijgen door verschillende oorzaken:

  • Erfelijk; vaak zie je hetzelfde probleem ook bij andere vrouwen in je familie
  • Door een te hoge aanmaak van het hormoon testosteron, bijvoorbeeld bij vrouwen met het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). PCOS gaat meestal samen met een onregelmatige menstruatie, verminderde vruchtbaarheid en overgewicht
  • Door een te hoge gevoeligheid voor het hormoon testosteron. Onder andere vetcellen zijn erg gevoelig voor testosteron waardoor het vaker voorkomt bij vrouwen met overgewicht
  • Als bijwerking van sommige medicijnen (bijvoorbeeld ciclosporine, citalopram en natriumvalproaat)
  • Soms kan hirsutisme voorkomen in combinatie met een andere ziekte (onder andere een eetstoornis of een te langzaam werkende schildklier). Meestal hebt je dan naast hirsutisme ook andere klachten.

Welke klachten geeft hirsutisme en hoe ziet het eruit?

Bij hirsutisme kun je donkere, stugge haren op de bovenlip, de kin, in de hals, op de borst, rond de tepels, op de buik, de rug en de binnenzijde van de bovenbenen zien.

Hoe weet je of je hirsutisme hebt?

Door hoe het er uitziet, weet je arts vaak al dat je hirsutisme hebt. Om de oorzaak te vinden, zal je arts allerlei vragen stellen en als dit nodig is bloedonderzoek laten doen. Bij sommige vrouwen is verder onderzoek bij een gynaecoloog (vrouwenarts) of internist (endocrinoloog) nodig.

Welke behandelingen zijn er?

Als er een oorzaak is gevonden voor hirsutisme, wordt deze oorzaak zo mogelijk behandeld.

Laser of flitslamp

De ongewenste haren kunnen verwijderd worden met laser of flitslamp. Bij vrouwen met een donkere huidskleur bestaat een verhoogd risico op het ontstaan van pigmentafwijkingen en littekens als gevolg van laser- of flitslampbehandeling.

Anticonceptiepil

Behandeling met een anticonceptiepil is de tweede keus en heeft vaak een goed effect bij hirsutisme. Bovendien krijg je door het gebruik van een anticonceptiepil een regelmatige menstruatie. Geadviseerd wordt de pil niet te starten als je roker bent, of als jij of iemand in je directe familie trombose heeft gehad. Dit geeft in combinatie met de pil een nog hoger risico op trombose.

Anti-androgenen

Als er bezwaren zijn tegen de hormonale behandeling kan worden gekozen voor behandeling met spironolacton. Dit geneesmiddel werkt tegen mannelijke hormonen, maar kan ook vervelende bijwerkingen hebben, zoals toename van de urineproductie, misselijkheid, pijnlijke borsten en menstruatiestoornissen. Vanwege deze bijwerkingen wordt het niet vaak gebruikt.

Een nieuw, ander middel is eflornithine (Vaniqa). Dit is een crème die de haargroei in het gelaat vertraagt. Je moet het twee keer per dag dun op de plekken met ongewenste haargroei aanbrengen. Ook als je een laserbehandeling krijgt kun je deze crème gebruiken. Hierdoor kan de laserbehandeling beter en sneller aanslaan. Als bijwerking kan eflornithine pukkeltjes op de behandelde plekken veroorzaken. Op dit moment wordt deze crème niet door de zorgverzekeraars vergoed.

Is hirsutisme te genezen of blijf je er altijd last van houden?

Je blijft altijd last houden van hirsutisme en het kan ook erger worden. Vaak neemt de haargroei toe bij hormonale veranderingen zoals de overgang of na een bevalling. De aandoening gaat niet vanzelf over, maar met de hierboven genoemde behandelingen kan meestal voldoende verbetering worden bereikt.

Willeke Kamphof is gespecialiseerd in het behandelen van (ernstige) acne. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Je kunt online een afspraak inplannen voor een dermatologisch consult of een (herhaal) afspraak.

Naar agenda

Dermatologisch consult

€ 110,-

Vervolg dermatologisch consult

€ 80,-

Kleine dermatologische verrichting

Vanaf € 150,-

Willeke Kamphof heeft geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de kosten van een consult of behandeling meestal niet vergoed worden. De kosten zijn echter een stuk lager dan die van het eigen risico dat je kwijt bent na een bezoek aan het ziekenhuis. Uiteraard kun je alsnog proberen (een deel van) de kosten vergoed te krijgen door de rekening bij je zorgverzekeraar in te dienen.

Willeke Kamphof
Verspronckweg 93
2023BC Haarlem

(e) info@willekekamphof.nl
(t) (+31) 06 246 631 24 

Contact