Haarverlies: alopecia areata

Bij alopecia areata ontstaan plotseling kale plekken in huidgebieden waar haren groeien. Deze kale plekken hebben meestal een ronde of ovale vorm. Het komt vooral voor op de hoofdhuid, maar kan ook ontstaan in de andere lichaamsgebieden waar haren groeien, zoals wenkbrauwen, baardstreek, oksels en schaamstreek. Van alopecia areata voel je je niet ziek. Kaalheid kan echter wel psychische gevolgen hebben, zoals onzekerheid over het uiterlijk of moeilijkheden bij het leggen van sociale contacten.

Hoe ontstaat alopecia areata?

Waarom iemand alopecia areata krijgt, is niet bekend. De oorzaak zit waarschijnlijk in het afweermechanisme van het lichaam. Het afweersysteem maakt een vergissing en richt zich tegen cellen van het eigen lichaam. Dit noemen we een auto-immuunziekte. Bij alopecia areata richt de afweer zich tegen de haarwortels. Het komt vaker voor bij mensen die al een auto- immuunziekte hebben. Ook bij mensen met aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts wordt alopecia areata vaker gezien.

Welke klachten geeft alopecia areata en hoe ziet het eruit?

Alopecia areata herken je aan kale plekken met een ronde of ovale vorm die plotseling ontstaan zijn. Soms merk je het zelf niet, maar wordt het opgemerkt door de kapper, familieleden of vrienden. Ook kunnen je nagels er soms anders uit gaan zien. In ernstige gevallen valt het haar met grote plukken uit. Soms beperkt de haaruitval zich niet tot één plek, maar is de haaruitval gelijkmatig over de hele hoofdhuid. In zeldzame gevallen valt al het hoofd- of lichaamshaar uit. Het is niet besmettelijk.

Hoe weet je of je alopecia areata hebt?

Een gespecialiseerd arts ziet meestal meteen of je alopecia areata hebt als er op je hoofdhuid één of meer kale plekken te zien zijn. Het is moeilijker te zien als de haaruitval gelijkmatig verspreid optreedt. In dit geval zal de arts zeker willen weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de haren. Vaak wordt er dan een ‘haartrektest’ gedaan om te beoordelen hoe vast de haren zitten. Soms zal de arts haren onder de microscoop bekijken en/of een klein stukje huid wegnemen (biopt) om dit stukje huid te onderzoeken.

Welke behandelingen van alopecia areata zijn er?

In de meeste gevallen herstelt de haargroei binnen enkele maanden tot jaren vanzelf. Dit betekent dat je hierop moet wachten en dat behandeling niet nodig is. Veel mensen zijn een beetje onzeker over de aandoening en voor hen is het daarom moeilijk om af te wachten tot het vanzelf beter gaat. Om het herstel van de haargroei sneller te laten gaan, kunnen de volgende behandelingen helpen.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn hormonen die het lichaam (bijnier) ook zelf aanmaakt. Zij beïnvloeden het afweersysteem. Door behandeling met corticosteroïden wordt geprobeerd de verkeerde afweerreactie in de kale plekken te onderdrukken.

De corticosteroïden kunnen in de kale plekken worden ingespoten met een dunne naald of op de huid worden gesmeerd in een zalf, crème of lotion. Na enkele weken of maanden beginnen de haren weer te groeien, maar de behandeling met corticosteroïden werkt niet altijd.

Bij uitgebreide alopecia areata worden soms afweerremmende middelen voorgeschreven in de vorm van tabletten, maar het effect hiervan is nooit overtuigend aangetoond. Bovendien kunnen er ook inwendige bijwerkingen optreden.

PRP behandeling

De afgelopen jaren wordt PRP steeds meer ingezet bij haaruitval, zowel bij mannen als bij vrouwen. PRP staat voor Platelet Rich Plasma, oftewel bloedplaatjesrijk plasma. In de tandheelkunde, orthopedie en diergeneeskunde wordt al jaren gewerkt met PRP om genezingsprocessen te bevorderen. Behandelingen met dit lichaamseigen bloedplasma is een relatief nieuwe technologie binnen de (esthetische) dermatologie. Het bloedplasma bevat stoffen (groeifactoren) die het herstel van het haarzakje stimuleren, bloedtoevoer in het gebied van het haarzakje doet toenemen en de groei van de haarfollikelcellen stimuleert.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van PRP op alopecia androgenetica. De resultaten zijn positief! Bij het merendeel van de behandelde patiënten stopt of vermindert de haaruitval en wordt een toename van de haardichtheid en dikte van de haren gezien. Het effect van PRP op alopecia areata en telogeen effluvium is nog minder uitbereid onderzocht maar er zijn al wel positieve geluiden gehoord.

Is alopecia areata te genezen of blijf je er altijd last van houden?

Het verloop van alopecia areata is niet goed aan te geven. In de meeste gevallen groeien de haren vanzelf weer terug. De tijd waarin dit gebeurt, kan enkele maanden tot jaren zijn. De haren die terugkomen zijn in het begin soms wit, maar later krijg je weer je normale haarkleur. Het komt voor dat de haren in de ene plek terug groeien, maar dat er daarna weer ergens anders nieuwe kale plekken komen. Ook is het mogelijk dat alopecia areata verdwijnt en jaren later weer terugkomt. Alopecia areata herstelt meestal helemaal als het gaat om kleine kale plekken. Bij uitgebreide alopecia areata, waarbij alle hoofdhaar of alle lichaamsbeharing is verdwenen, komt de haargroei meestal niet blijvend terug.

Er is minder kans dat de haren terugkomen als:

  • de aandoening in de jeugd is ontstaan
  • andere auto-immuunziekten aanwezig zijn of in de familie voorkomen
  • er sprake is van aanleg voor eczeem, astma of hooikoorts.
  • de haaruitval zeer uitgebreid is en de klachten steeds maar terugkeren

Wat kun je zelf nog doen?

Als er sprake is van uitgebreide kaalheid kun je erover nadenken of je een pruik of haarstukje wilt kopen. De zorgverzekeraars hebben hiervoor een vergoedingsregeling. De pruik of het haarstukje wordt gedeeltelijk vergoed vanuit de basisverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent, kunnen er aanvullende vergoedingen zijn.

Een dieet of vitaminepreparaten helpen niet. De haren gaan hierdoor niet groeien.

Indien je psychische of sociale problemen hebt door het haarverlies, is het belangrijk dit met een arts of iemand in je omgeving te bespreken.

Willeke Kamphof is gespecialiseerd in het behandelen van (ernstige) acne. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Je kunt online een afspraak inplannen voor een dermatologisch consult of een (herhaal) afspraak.

Naar agenda

Dermatologisch consult

€ 110,-

Vervolg dermatologisch consult

€ 80,-

Kleine dermatologische verrichting

Vanaf € 150,-

Willeke Kamphof heeft geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de kosten van een consult of behandeling meestal niet vergoed worden. De kosten zijn echter een stuk lager dan die van het eigen risico dat je kwijt bent na een bezoek aan het ziekenhuis. Uiteraard kun je alsnog proberen (een deel van) de kosten vergoed te krijgen door de rekening bij je zorgverzekeraar in te dienen.

Willeke Kamphof
Verspronckweg 93
2023BC Haarlem

(e) info@willekekamphof.nl
(t) (+31) 06 246 631 24 

Contact