Rosacea / couperose
Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht die vooral gezien wordt bij vrouwen van middelbare leeftijd. De 4 belangrijkste kenmerken zijn roodheid, kleine uitgezette bloedvaatjes (couperose), bultjes (papels) en puistjes (pustels). Oogafwijkingen komen veelvuldig voor en kunnen variëren van milde tot ernstige klachten van branderigheid. De aandoening is goed te behandelen (beter gezegd: te onderdrukken), maar zelden definitief te genezen.
Hoe ontstaat rosacea?
Rosacea ontstaat meestal rond het dertigste levensjaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype. De oorzaak van is vooralsnog onbekend. De ernst van rosacea kan worden beïnvloed door uitwendige factoren, waardoor de klachten kunnen toenemen. Voorbeelden hiervan zijn warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen. Geneesmiddelen die corticosteroïden (bijnierschorshormonen) bevatten kunnen rosacea veroorzaken of verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Een oorzakelijke rol van voeding is nooit aangetoond; wel kan (tijdelijke) verergering van de roodheid optreden door bijvoorbeeld het drinken van alcohol en het eten van sterk gekruid voedsel.
Wat zijn de verschijnselen?
De verschijnselen zijn vooral gelokaliseerd op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. De belangrijkste kenmerken zijn blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid), blijvende roodheid, bultjes (papels), puistjes (pustels) en uitgezette bloedvaatjes (couperose). Blozen kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld emoties, warmte, zonlicht, hete of alcoholische dranken, hete of sterk gekruide spijzen en de menopauze.
Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door ophoping van vocht. Dit heet oedeem; de zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze voelen harder en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma, dat ontstaat door vergroting van talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt in het dagelijkse taalgebruik aangeduid als ‘drankneus’ of ‘bloemkoolneus’. Ten onrechte, want het ontstaan van rhinophyma heeft niets te maken met alcoholgebruik. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.
Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft ook oogafwijkingen. De oogafwijkingen die bij rosacea kunnen optreden, zijn vooral ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en het bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels). Ook komt migraine bij relatief veel patiënten met rosacea voor, met name bij hen die last hebben van blozen. Soms gaat rosacea samen met seborrhoisch eczeem.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan meestal op grond van de kenmerkende huidafwijkingen worden gesteld. In een enkel geval wordt onder plaatselijke verdoving een stukje huid weggenomen voor microscopisch onderzoek (een biopt) om andere huidaandoeningen uit te sluiten. In een enkel geval zal de dermatoloog allergietesten doen om een bijkomende allergie voor bijvoorbeeld cosmetica uit te sluiten.
Wat is de behandeling?
Rosacea is doorgaans goed te behandelen, maar zelden definitief te genezen. Binnen een halfjaar na staken van de therapie treedt bij de helft van de mensen weer een verergering op. Bij een milde rosacea wordt eerst gekozen voor uitwendige behandeling met een crème of gel. Wanneer dit onvoldoende helpt, wordt een behandeling met tabletten toegevoegd. Ernstige rosacea wordt direct met zowel tabletten als met uitwendige therapie behandeld.
Uitwendige (plaatselijke) behandeling
Bij de uitwendige behandeling van rosacea wordt vaak gekozen voor metronidazolcrème. Ook wordt af en toe azelaïnezuur crème en heel soms benzoylperoxide voorgeschreven. Een nieuw en effectief middel tegen rosacea is Soolantra en wordt deels vergoed.
Inwendige behandeling
Behandeling met antibiotica zoals doxycycline, tetracycline of minocycline heeft een gunstig effect op zowel de huid- als de oogafwijkingen van rosacea. Meestal kan na 1 tot 2 maanden een vermindering van het aantal pukkels en puistjes worden gezien. Deze behandeling moet gedurende een aantal maanden worden voortgezet en kan worden gecombineerd met metronidazol crème of een ander lokaal middel.
Behandeling van specifieke verschijnselen van rosacea