Zonneschade (actinische keratosen)

Zonneschade, oftewel atinische keratosen: kleine plekjes op de huid die zijn ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker.

Hoe ziet zonneschade eruit?

Zonneschade (actinische keratosen) ziet er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. De plekjes zitten vooral op:

  • het gezicht
  • de hoofdhuid
  • de bovenkant van de handen
  • de onderste helft van de armen
  • het decolleté (de borst) bij vrouwen.

In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers of korstjes ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.

Hoe ontstaat zonneschade / actinische keratosen?

Actinische keratosen ontstaan door blootstelling aan de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die je hebt gehad, is het ook van belang wat voor type huid je hebt. Iemand met een lichte huid (blond / rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt op het krijgen van actinische keratosen. Wel 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.

Hoe weet je of je actinische keratosen hebt?

Meestal is voor een gespecialiseerd arts, in dit geval dermatoloog, makkelijk aan de plekjes op uw huid te zien of u actinische keratosen heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de huid. Dan zal er een klein stukje huid weggenomen worden (biopt) om dit stukje huid te laten onderzoeken. Voor het wegnemen, wordt je huid plaatselijk verdoofd.

Moet je behandeld worden voor actinische keratosen?

Ja, behandeling van actinische keratosen is meestal wel nodig. Na verloop van jaren kunnen deze plekjes huidkanker worden.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

Bevriezen
De arts bevriest de plekjes met vloeibare stikstof. Dit gebeurt meestal als je maar een enkel plekje op de huid heeft. Soms ontstaat er op de plek waar de huid bevroren was een wit litteken. De kans dat een actinische keratose na deze behandeling terugkomt, is groot.

Crème
Als je meerdere plekjes op je huid hebt , is behandeling met een van de voor handen zijnde crèmes het meest geschikt. Er zal besproken worden welke crème in jouw specifieke geval de voorkeur heeft. Door het gebruik van de crème worden de actinische keratosen kapot gemaakt. Door deze behandeling lijkt het alsof de actinische keratosen eerst erger worden voordat het beter wordt. Na de behandeling gaat dit helemaal over.

Fotodynamische behandeling en chemische peeling
Bovengenoemde behandelingen zijn eventueel een optie indien behandeling met de cremes geen effect heeft gesorteerd.

Wat kun je zelf nog doen?

  • Als je in de zon komt, bescherm je huid dan door het dragen van kleding met lange mouwen en draag bijvoorbeeld een hoed of pet.
  • Maak geen gebruik van een zonnebank
  • Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (minimaal factor 30, liefst hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent

Willeke Kamphof is gespecialiseerd in het behandelen van (ernstige) acne. Neem contact op voor gericht advies en een effectief behandelplan.

Je kunt online een afspraak inplannen voor een dermatologisch consult of een (herhaal) afspraak.

Naar agenda

Dermatologisch consult

€ 110,-

Vervolg dermatologisch consult

€ 80,-

Kleine dermatologische verrichting

Vanaf € 150,-

Willeke Kamphof heeft geen contracten afgesloten met zorgverzekeraars. Dit betekent dat de kosten van een consult of behandeling meestal niet vergoed worden. De kosten zijn echter een stuk lager dan die van het eigen risico dat je kwijt bent na een bezoek aan het ziekenhuis. Uiteraard kun je alsnog proberen (een deel van) de kosten vergoed te krijgen door de rekening bij je zorgverzekeraar in te dienen.

Willeke Kamphof
Verspronckweg 93
2023BC Haarlem

(e) info@willekekamphof.nl
(t) (+31) 06 246 631 24 

Contact