Zonneschade (actinische keratosen)
Zonneschade, oftewel atinische keratosen: kleine plekjes op de huid die zijn ontstaan door schade van zonlicht. Deze plekjes ontstaan op delen van het lichaam die vaak in de zon zijn geweest. Ze komen vooral voor in het gezicht en op de bovenkant van de handen. Het kan een begin zijn van huidkanker.
Hoe ziet zonneschade eruit?
Zonneschade (actinische keratosen) ziet er gewoonlijk uit als ruwe plekjes op de huid. De kleur is meestal huidkleurig tot rood of bruin. De grootte kan wisselen van enkele millimeters tot enkele centimeters. De plekjes zitten vooral op:
- het gezicht
- de hoofdhuid
- de bovenkant van de handen
- de onderste helft van de armen
- het decolleté (de borst) bij vrouwen.
In het begin zijn de plekjes beter te voelen dan te zien. Mensen met actinische keratosen geven vaak aan dat op dezelfde plek steeds opnieuw harde schilfers of korstjes ontstaan. Soms zijn de plekjes gevoelig als ze aangeraakt worden. Vaak zijn er meerdere plekjes te zien.
Hoe ontstaat zonneschade / actinische keratosen?
Actinische keratosen ontstaan door blootstelling aan de zon of de zonnebank. Naast de hoeveelheid zon die je hebt gehad, is het ook van belang wat voor type huid je hebt. Iemand met een lichte huid (blond / rood haar en blauwe ogen) heeft meer kans op actinische keratosen dan iemand met een donkere huid en donker haar. Hoe ouder je bent, hoe meer kans je hebt op het krijgen van actinische keratosen. Wel 80% van de mensen boven de 60 jaar met een lichte huid heeft actinische keratosen.
Hoe weet je of je actinische keratosen hebt?
Meestal is voor een gespecialiseerd arts, in dit geval dermatoloog, makkelijk aan de plekjes op uw huid te zien of u actinische keratosen heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere ziekte van de huid. Dan zal er een klein stukje huid weggenomen worden (biopt) om dit stukje huid te laten onderzoeken. Voor het wegnemen, wordt je huid plaatselijk verdoofd.
Moet je behandeld worden voor actinische keratosen?
Ja, behandeling van actinische keratosen is meestal wel nodig. Na verloop van jaren kunnen deze plekjes huidkanker worden.
Er zijn verschillende mogelijkheden: