Skinfood: eet je huid mooi
Veel cosmetische producten bevatten ingrediënten als avocado, kaviaar of groene thee teneinde huidveroudering tegen te gaan. Mijn advies is je tanden in deze producten te zetten in plaats van ze op je toet te smeren. Skinfood dus!
Een onderzoek naar voedingsgewoonten bij 2000 personen van 70 jaar en ouder uit verschillende landen over de wereld, liet bijzonder interessante uitkomsten zien.
Het bleek dat mensen met een dieet met veel olijfolie, peulvruchten, vis, groenten en granen op hun oude dag de minste zonneschade hadden opgelopen. Ruime consumptie van suiker, vlees en zuivel had juist een negatief effect op de huid.
Een ander onderzoek onder 4000 vrouwen, waarbij werd gekeken naar voedingsgewoonten, hoeveelheid rimpels, dikte en droogte van de huid, toonde dat consumptie van veel vetten en koolhydraten de kans op rimpels vergroot. Vitamine C-rijke voeding als paprika, kiwi, kool en citrusvruchten bleken juist een goede huidbeschermer te zijn.
Mensen die veel vitamine E en C binnen krijgen blijken beter beschermd tegen photo-ageing. Een soort zonnefilter van binnenuit dus.
Tot slot nog een aantal voedingsstoffen met gunstige eigenschappen voor ons huidje.
Lycopeen dat in tomaten te vinden is, werkt tegen huidveroudering. Mensen met een dieet met veel tomaten verbrandden minder snel en bleken meer pro-collageen in hun huid te hebben. Dit is de voorloper van collageen, hetgeen ervoor zorgt dat de huid elastisch blijft.
Ellagrinezuur kan voorkomen dat collageen versneld wordt afgebroken na UV-blootstelling. Dit stofje zit oa in frambozen en bessen.
Groene thee, je dacht waarschijnlijk al: waar blijft ie?! Het zit boordevol antioxidanten en doet echt iets voor je huid. Groene thee is rijk aan epicathechinen die de huid beschermen tegen de nadelige invloed van zonexpositie.