Verhuis- en eindejaarsactie! Korting op alle behandelingen met fillers

De grote schaamlippen: algemene informatie, klachten en behandelingen

De vraag naar cosmetische ingrepen in de schaamstreek neemt steeds meer toe. Sommige vrouwen zijn niet tevreden, maar vinden het moeilijk om dit in hun directe omgeving te bespreken. Het gevolg is dat ze soms jaren blijven lopen met klachten of een schaamtegevoel en dat is zonde. Het ondergaan van een behandeling in dit gebied om cosmetische redenen wordt in verscheidenen landen en werdelddelen inmiddels als normaal ervaren. In Nederland is dit nog minder geaccepteerd ondanks het feit dat de behoefte er wel lijkt te zijn. Nota bene: valt het je ook op wat een rare termen in onze taal gebruikt worden: schaamstreek, schaamlippen..

We hebben al vaak geschreven over behandelingen tegen ongewenst urineverlies, vaginale droogte en verjonging van het vaginale weefsel, maar niet eerder over correcties van de grote schaamlippen.

Eerst even wat onderricht!

Vaak wordt het woord vagina gebruikt als eigenlijk de vulva bedoeld wordt:
Vulva betekent de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw. Het is het gebied dat begrensd wordt door de venusheuvel (mons pubis), de liezen en de anus. De vulva omvat de buitenste of grote schaamlippen (labia majora), de binnenste of kleine schaamlippen (labia minora) die als functie heeft een deel van de clitoris en de opening van de vagina te bedekken. De clitoris en het gebied rond deze opening (vestibulum) horen ook bij de vulva. Meestal zijn de kleine schaamlippen langer dan de grote schaamlippen, beetje een verwarrende term dus.

Hoe weten we wat normaal is?

De vulva ziet er bij iedere vrouw anders uit, er is geen standaard dus we kunnen niet spreken van “de normale vulva”. Omdat de buitenste geslachtsorganen van een vrouw, anders dan bij een man, verborgen zijn, kan het wat mysterieus zijn. Het is een goed idee om er eens uitgebreid naar te kijken om je eigen lichaam te leren kennen om van dit mysterie af te komen. Het is ook belangrijk om de juiste namen voor je geslachtsorganen te kennen zodat je er duidelijk over kunt communiceren, ook naar bijvoorbeeld je huisarts toe.

De buitenste schaamlippen, de labia majora

Even terug naar de lippen. Labia: het woord labia betekent lippen in het Latijn en een enkele lip is een labium. De buitenste, “grote”, schaamlippen, de labia majora, zijn plooien van huid en vetweefsel die na de puberteit bedekt zijn met pubishaar en die min of meer de rest van de vulva verbergen. Ze kunnen groot of klein zijn, kort of lang en ook van verschillende afmetingen. Dit is allemaal normaal en onderdeel van datgene wat ons uniek maakt. Ze zijn seksueel gevoelig en ze kunnen een klein beetje opzwellen wanneer je opgewonden raakt. De vulva is gevoelig voor het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen zodat veranderingen ontstaan gedurende de puberteit en ook weer op oudere leeftijd. Oestrogenen maken de labia dikker, dus je raadt het al: als je ouder wordt en dus je oestogeenspiegel lager wordt, nemen ze af in volume. Dat kan klachten geven bij bijvoorbeeld fietsen; de kleine schaamlippen komen “bloot” te liggen en soms zelfs ook de opening van de vagina. Behalve dit soort klachten, kan het ook als ontsierend ervaren worden. Niet alleen in je gezicht zijn volumineuze lippen een kenmerk van jeugdigheid.

Het terugbrengen van volume

Het terugbrengen van volume kan uitkomst bieden. Dit kan op verschillende manieren. Met behulp van fillers op basis van hyaluronzuur die speciaal ontwikkeld zijn voor dit gebied, of met je eigen vet, lipofilling dus. Er zijn diverse verschillen tussen deze 2 behandelingen.

1. Hyaluronzuur fillers

De behandeling met hyaluronzuur is een soort quick-fix: de behandeling wordt verricht terwijl je in de gynaecologische beugels ligt, het gebied wordt gedesinfecteerd en daarna verdoofd met een paar prikjes. Het materiaal, Desirial Plus, (meestal heb je per kant minimaal 2ml nodig), wordt met een soort naaldje ingebracht. Nadien wordt het behandelde gebied weer gedesinfecteerd, afgedekt met een verbandje of gaasje en binnen 30 minuten sta je weer buiten. Het effect houdt gemiddeld 10 tot 12 maanden aan, maar als je het een keer herhaald heb je er wel tot 2 jaar plezier van.

2. Lipofilling

Van een quick-fix is bij lipofilling geen sprake. Zie hier een uitgebreide beschrijving van de procedure. Met lipofilling heb je de mogelijkheid een veel grotere hoeveelheid materiaal (vet dus) in te brengen, bovendien houdt het effect meestal veel langer aan. Dit laatste vindt niet iedereen een voordeel; degenen die het eerst eens willen proberen, kiezen meestal voor de filler op basis van hyaluronzuur. Maar als je aan 4ml filler niet genoeg hebt, hetgeen veel meer lijkt dan het is, zou je kunnen kiezen voor lipofilling.

In beide gevallen zullen de schaamlippen een aantal dagen gezwollen en beurs aanvoelen. Bij lipofilling zal dat ook geval zijn op de plaatsen waar het vet geoogst is. Gedurende 5 dagen wordt bezoek aan zwembad of sauna afgeraden om infectie te voorkomen, ook seksueel contact is gedurende die periode niet handig vanwege dezelfde reden.

Geïnteresseerd? Wees niet verlegen en boek een informatief consult in. Tijdens het consult wordt er vrijblijvend besproken wat er het beste bij jou past.

Alle behandelingen worden uitgevoerd door dermatoloog Willeke Kamphof. Dankzij haar achtergrond en expertise profiteer je van een mooi, langdurig en natuurlijk resultaat.

Je kunt online een afspraak inplannen voor een kosteloos cosmetisch consult of een (herhaal) afspraak.

Naar agenda

Hyaluronzuur fillers

Desirial Plus 2ml

€ 750,-

Desirial Plus 4ml

€ 1350,-

Lipofilling

Lipofilling behandeling

€ 1800,-

Willeke Kamphof
Verspronckweg 93
2023BC Haarlem

(e) info@willekekamphof.nl
(t) (+31) 06 246 631 24 

Contact