Stressincontinentie behandelen met Femilift
Stressincontinentie of inspanningsincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Hierbij treedt urineverlies op bij druk verhogende momenten zoals lachen, niezen, hoesten en sporten. Stressincontinentie kan op alle leeftijden voorkomen; het komt veel voor bij jonge vrouwen, met name jonge moeders, maar ook op oudere leeftijd, bijvoorbeeld na de overgang.
Hoe kan stressincontinentie behandeld worden?
Bekkenbodemfysiotherapie
Deze therapie heeft als doel de bekkenbodemspieren te versterken en je te leren deze spieren bewust te gebruiken. Daardoor kan het urineverlies bij hoesten of lachen iets verminderen
Operatieve behandeling
Bij deze operatie wordt een tape onder de urinebuis geplaatst om deze te ondersteunen. Na de operatie kun je de eerste 4 weken niet sporten, zwaar tillen of gemeenschap hebben. Bij 85% van de vrouwen is het urineverlies na deze ingreep volledig verholpen. Bij 10% zijn de klachten wel minder maar niet helemaal weg. Bij 5% van de vrouwen helpt de operatie niet.
Laserbehandeling (Femilift)
Als er sprake is van milde tot matige klachten is een laserbehandeling van de vaginawand een goede optie. Met een vaginale laserbehandeling (gefractioneerde CO2 laser) kan de vaginawand verstevigd worden. De laser stimuleert de slijmvliezen en het onderliggende bindweefsel van de vagina, waardoor de vagina verstevigt. Elders in de wereld is al ruime ervaring met laserbehandeling van de vagina. Ook zijn er diverse wetenschappelijke publicaties over de werking van de laser.
Voor wie is de behandeling geschikt?
De behandeling is geschikt voor vrouwen met milde stressincontinentie.
Hoe werkt de laserbehandeling?
FemiLift laserbehandeling geeft de urinebuis meer steun, maakt de vaginawand dikker en versterkt de bekkenbodem. De behandeling verlicht de symptomen van stressincontinentie en kan het probleem zelfs helemaal verhelpen. Doordat FemiLift de vaginawand versterkt, verstevigt en hydrateert, verminderen tevens klachten van een zwaar gevoel en wordt de vagina steviger. Vrouwen na de overgang bemerken daarnaast afname van vaginale droogheid, telkens terugkerende infecties en pijn bij het vrijen.
Hoe verloopt de ingreep?
De behandeling duurt ongeveer 15 minuten, vindt plaats op de polikliniek en is nagenoeg pijnloos. Er zijn meestal 3 behandelingen nodig, telkens om de 4-6 weken. Daarna is jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden.
Hygiëne
Bij Willeke Kamphof is gekozen voor de FemiLift laser. Bij deze laser wordt gebruik gemaakt van een huls die over de probe geplaatst wordt. Deze huls wordt eigendom van de patiënt en kan bij iedere behandeling opnieuw gebruikt worden. Hiermee is een optimale hygiëne gewaarborgd.
Hoe lang is de herstelperiode?
Na de behandeling kunt u direct uw normale werkzaamheden hervatten. De eerste 3 dagen is het verstandig geen seksueel contact (penetratie) te hebben.
Wat is het resultaat?
Na behandeling bemerkt 80-85% van de vrouwen een afname van de klachten of zijn de klachten volledig verdwenen.*
Heeft de behandeling risico’s of bijwerkingen?
De risico’s zijn minimaal. Voor zover bekend, zijn er dusver geen complicaties opgetreden. De laserstraal dringt ongeveer 0,5 mm in de vaginale huid, diep genoeg om het niveau van de huid waar nieuw collageen gevormd wordt, te bereiken. Maar niet zo diep dat andere organen beschadigd zouden kunnen worden.
Hoe lang houdt het resultaat van de behandeling aan?
Na de eerste 3 behandelingen is er jaarlijks 1 behandeling nodig om het effect te behouden. Het verouderingsproces gaat immers gewoon door. De behandeling is ook geschikt voor vrouwen die een operatie voor verzakking of urineverlies hebben gehad. In dit geval moet men uitgaan van 4-5 behandelingen om een goed eindresultaat te bereiken.