Skip to main content

Lieve cliënten,

De uitbraak van het Corona-virus is officieel een pandemie en we worden er allemaal mee geconfronteerd. De een moet vanwege deze situatie lange dagen werken, de ander mag juist niet werken. Feit is dat we ons allemaal aan deze situatie moeten aanpassen, we zitten meer thuis en ons sociale leven ziet er nu toch echt wel anders uit. Mogelijk komen we ook wat meer toe aan basale zaken als uitgebreid met je vrienden bellen, eindelijk eens de zolder opruimen, lekker lezen.. Ik ben eens gaan zitten voor wat vraagstukjes die regelmatig de revue passeren in een gemiddelde week in de praktijk.

De afgelopen maanden heb ik met velen van jullie gesproken (en geklaagd) over de kou, de aanhoudende regen, de invloed ervan op ons humeur en wat het met onze huid doet.

Omdat het onderwerp me interesseert en ik begreep dat er nog best wat te leren valt, leek het me leuk en nuttig wat aandacht te besteden aan de huidverzorging.

De industrie lijkt zijn werk goed te hebben gedaan, want iedereen blijft maar braaf producten kopen en gebruiken die niet werken, of erger: slecht zijn voor je huid. Laten we eens beginnen met ons was- en doucherituelen. We zijn gewend om dagelijks onder de douche te stappen, na het sporten nog eens en af en toe lekker lang in bad. In de winter zijn we geneigd wat langer van de warme stralen te genieten en tja, liefst ook goed heet. Een flinke klodder douchegel om al het vuil weg te poetsen, heerlijk! Daarna smeren we onze droge huid in met een zalig geurende, makkelijk smeerbare bodylotion en de dag kan beginnen..
Er is maar een die garen spint bij deze gewoontes en dat is niet je huid.

Je huid heeft onder andere de functie je te beschermen tegen indringers van buitenaf (bacteriën, virussen, schimmels). Dat lukt alleen als deze barrière intact is. Door te poetsen en schrobben en gebruik te maken van zeep, verstoren we deze barrière. We maken het metselwerk tussen de huidcellen stuk en wijzigen de zuurgraad van onze huid. Hierdoor verandert het evenwicht tussen alle op de huid aanwezige beestjes: huidflora genoemd. We hebben onze huidflora nodig als beschermer tegen schadelijke indringers. Een goede zuurgraad biedt een optimale voedingsbodem voor de beestjes die ons goedgezind zijn. Door onze hygiënische maatregelen, veranderen we voortdurend het leefmilieu van de huidflora, waardoor juist ongewenste ziektekiemen zich kunnen handhaven op de huid en zich naar hartenlust kunnen vermenigvuldigen. En juist dat geeft een onfrisse geur! Lang verhaal kort: van wassen word je vies.
En heel slim van de industrie: eerst iets verkopen dat flink ontvet en vervolgens iets aanbieden wat het dat droge gevoel wegneemt: twee keer kassa!

Maar hoe heurt het dan wel?

Het kan geen kwaad om dagelijks te douchen, maar dan het liefst kort en niet te warm. Douchen heeft overigens de voorkeur boven baden, dit laatste droogt de huid extreem uit. Het is volstrekt onnodig om altijd zeep of douchegel te gebruiken. Mocht je dit toch graag willen doen, beperk je dan tot de “probleemzones” als oksel- en liesplooien, bilnaad en voeten. En schaf iets aan zonder geurstoffen en een product dat zo min mogelijk schuimt, dat droogt de huid namelijk erg uit.
Je zult merken dat je huid na verloop van tijd veel minder droog is en je dus minder bodylotion hoeft te gebruiken. En als je dan toch iets wilt smeren, gebruik dan een body crème met ureum erin. Ureum bindt goed aan water en hydrateert op deze manier de huid. Zorg dat de body crème niet te vloeibaar is, dit smeert misschien wel prettig maar droogt de huid eerder uit dan dat het iets goeds doet.

Heerlijk toch, om in deze tijden wat meer aandacht te besteden aan lijf en leden? Een milde scrub, ontharen, nagels verzorgen, haarmaskertje.. (Zojuist in blinde paniek naar drogisterij gerend om een kleurspoeling te halen omdat de kapsalons voor onbepaalde tijd gesloten zijn en mogelijk volgen veel winkels..)
Gebruik milde producten, ontvet zo min mogelijk, liefst ongeparfumeerd en met mate!
En we blijven onze handen dus regelmatig wassen volgens de gegeven richtlijnen, dat dan weer wel.

Groet,
Willeke Kamphof