Ter lering ende vermaeck: Acne
Regelmatig hoor ik cliënten vertellen dat ze nog steeds last hebben van puistjes en ontstekingen in het gezicht. Helaas komt acne niet alleen bij tieners en pubers voor, maar kun je als volwassene nog vaak langdurig klachten ondervinden van deze vervelende huidaandoening. Mogelijk interessant om hier wat dieper op in te gaan.
Hoe zit het ook alweer..
In je lederhuid zitten talgklieren die met een buisje uitmonden in de poriën waar de haren naar buiten groeien. Deze talgproductie reageert op mannelijke hormonen, waarover vrouwen overigens ook in voldoende mate beschikken. Soms is er een overschot aan dit hormoon (pubers), soms reageren de talgklieren te sterk op de aanwezige hormonen, dan ontstaat er een te groot aanbod aan talg in het afvoerbuisje. Vaak gaat dit ook nog eens gepaard met een afsluiting van de afvoergang door een prop dooie huidcellen. Dan spreken we over een mee-eter of comedo.
Bij acne zijn mee-eters de basis van de ellende. Je kent ze wel, die zwarte puntjes vaak aanwezig op je kin of neus, dit zijn de open mee-eters. De zwarte kleur is geen vuil, maar een afzetting van huidpigment. Poetsen helpt dus niet.
Door deze verstopping kan de talg niet naar buiten afgevoerd worden. De talgklier blijft echter op volle toeren produceren, maar kan de talg niet kwijt, met als gevolg dat de talgklier letterlijk uit zijn voegen barst. Talg en bacteriën komen los in de lederhuid terecht, dit geeft een ontstekingsreactie en voilà: een puist.
Helaas wordt door huisartsen vaak alleen ontstekingsremmers in de vorm van antibiotica (in crème of pilvorm), voorgeschreven. Terwijl juist de basis van de behandeling de ontstopper van de poriën zou moeten zijn.
Puistjes zijn goed te behandelen met crèmes of gels die op recept te verkrijgen zijn en die ervoor zorgen dat de verhoorning van de poriën verminderd en de ontstekingen tegengaan. Helaas wordt door huisartsen vaak alleen ontstekingsremmers in de vorm van antibiotica (in crème of pilvorm), voorgeschreven. Terwijl juist de basis van de behandeling de ontstopper van de poriën zou moeten zijn. Te lang doormodderen kan littekenvorming veroorzaken, eeuwig zonde, want littekens zijn niet makkelijk op te lossen.
Overactieve talgklieren zijn te beïnvloeden met producten die afgeleid zijn van vitamine-A-zuur. Er zijn crèmes op recept beschikbaar (en tegenwoordig ook heel goede producten die zonder recept te verkrijgen zijn, vraag me er volgende keer naar, kan een aantal effectieve middelen aanbieden) en ook capsules. In beide gevallen is het verstandig dit onder begeleiding van een arts te gebruiken omdat er bijwerkingen kunnen optreden. De meest voorkomende daarvan is een droge huid. Vrouwen dienen ook betrouwbare anticonceptie te gebruiken aangezien producten die afgeleid zijn van vitamina-A-zuur een schadelijke invloed op embryo’s hebben.
De invloed van voeding
Vaak wordt me gevraagd of er een speciaal dieet is dat gevolgd kan worden, of dat er “verboden” voedingsmiddelen zijn.
Onderzoekers hebben nog niet heel lang geleden vastgesteld dat ons dagelijkse overschot aan melkproducten, onder andere onze talgklieren vergroot en ontstekingen in het lichaam bevordert. Dus mocht je acne hebben, probeer eens radicaal te stoppen met zuivel en hou het minimaal 6 maar liever 12 weken vol. Mocht het geen effect hebben, kun je weer een beetje zuivel aan je dieet toevoegen. Als het wel een positief effect heeft, lijkt het me de moeite waard om deze wijziging voort te zetten. Daarnaast meen ik dat het minimaliseren van glucose in je dieet, het goed doet bij iedere huid, puistjes of niet.
Hetzelfde geldt voor een dieet met veel verse groenten, een beetje fruit en matig gebruik van alcohol. Allemaal open deuren en bevestigingen van wat we eigenlijk wel weten, nietwaar? Doe het stap voor stap en houdt het een beetje leuk!
Acne onder controle door behandeling bij dermatoloog
Wil je gericht advies over het onder controle krijgen van je acne? Neem dan even contact op. Samen bekijken we de mogelijkheden en stellen we een gericht behandelplan op.